ZEN NIPPON KENDO RENMEI IAIDO (ZENKENRENIAI, ZNKR iaido)

Historia

Japanin Kendoliiton piirissä koettiin 60-luvulla tarve saada liiton sisällä oleville koulukunnille yhteinen sarja yhdistäväksi tekijäksi (kuten ZNIR oli tehnyt 50-luvun lopulla). Tämä oli lähtökohta Japanin Kendoliiton omalle iaidosarjalle.
Kendoliitto perusti komitean työstämään asiaa ja 60-luvun lopulla se julkaisi 7-katan iaidosarjan. Myöhemmin se todettiin riittämättömäksi ja uuden komitean työn tuloksena 1980 julkaistiin kolme uutta kataa täydentämään vanhaa sarjaa. Sittemmin 2000-luvun alussa sarjaan lisättiin vielä kaksi kataa ja nykyään se käsittää allamainitut 12 kataa. Katat on koottu siten, että ne edustavat iaidon eri puolia ja osa-alueita.
Muso Shinden ryu on ollut yksi tärkeimmistä vaikuttajista kata sarjan syntyyn. Myös Muso Jikiden Eishin ryu on vaikuttanut voimakkkaasti, muita on mm Hoki ryu, Mugai ryu ja Tamiya ryu.

Katasarja Suomessa

Suomessa harjoiteltiin pääsääntöisesti ko. sarjaa 70-luvun lopulta vuoteen 1986 asti. (Tällöin tyyli vaihtui Takada-sensein vaikutuksesta Muso Shinden ryu´ksi.) Ichimura-sensei (iaido renshi 6.dan) opetti useita eri katasarjoja (mm seiteigata, Omori ryu, oku-iai, kumigata, Keishiryu, Aiki-toho jne) pääpainon ollessa Kendoliiton seiteigatassa. Ichimura-sensei opetti Suomessa iaidoa vuosien 1971-1986 välisenä aikana. Aikidoliiton kesäleirillä 1980 oli iaido-osuuden opettajana Tukholmassa asuva Komaki-sensei (silloin 5.dan iaido). Hän opetti tällöin ensimmäistä kertaa Suomessa juuri julkaistut kolme uutta kataa (8.-10.). Seuraavaksi Suomessa vieraili 1983 Michioka-sensei (iaido kyoshi 7.dan, kendo kyoshi 7.dan) ohjaamassa viikonloppuleirin. Hänen vaikutuksensa oli erittäin voimakas suomalaiseen iaidoon.
Mutta vuonna 1986 alkoi ”tauko” seiteigatan harjoittelussa, joka kesti 90-luvun lopulle asti. Tällöin Suomen Kendoliitto elvytti sarjan harjoittelun. "Tauon" aikana oli Kendoliitolla ollut kyllä pienimuotoista toimintaa silloin tällöin eri vierailevien kendo-opettajien leireillä. Samoin jotkut suomalaiset kendoharrastajat olivat Euroopassa ollessaan kendoleireillä osallistuneet myös iaidoharjoituksiin siellä.
Takao Momiyama-sensei (silloin ZNKR iaido 5.dan) opetti Suomessa iaidoa ensimmäisen kerran Pori jazz leirillä kesällä 1997. Se tapahtuma kylvi siemenen ZNKR iaidon uudelle harjoittelulle Suomessa.
Suomessa Kendoliiton iaidovastaava vuosina 1999-2007 oli José Martinez-Abarca ZNKR iaido 4.dan. Vuosina 2008-2010 Kendoliiton iaidovastaava oli Jukka Uusisalo ZNKR iaido 3.dan ja vuosina 2011-2013 Paulus Artimo ZNKR iaido 3.dan. Tällä hetkellä iaidovastaava on Pasi Rupponen ZNKR iaido 2.dan.
Nykyään Suomen korkein arvoaste Kendoliiton iaidossa on José Martinez-Abarcalla, joka suoritti 5.danin syksyllä 2007 Pariisissa. Samaisessa graduoinnissa suorittivat 7.dan arvon mm Robert Rodriguez (Ranska) ja Peter West (Englanti), jotka kumpainenkin vierailevat säännöllisesti Suomessa opettamassa iaidoa. Kolmas Suomessa käyvä opettaja, Takao Momiyama (Ruotsi) suoritti hänkin 7.dan arvon samana syksynä, mutta Japanissa. Nämä kolme opettajaa vaikuttavat ehkä tällä hetkellä eniten Suomen iaidoon Kendoliiton piirissä.
Muita Suomessa opettamassa käyviä on tai on ollut opettamassa ovat mm Yvonne Jordan 5.dan (Hollanti), Rolf Radakovits renshi 6.dan (Ruotsi), Takayoshi Ito kyoshi 7.dan (Japani), Anna Stone 6.dan (UK), Andy Watson 6.dan (UK).
Tällä hetkellä ZNKR iaidoa voi harjoitella seuraavilla paikkakunnilla Suomessa: Espoo, Helsinki (3 seuraa), Hämeenlinna, Jyväskylä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Nurmijärvi, Pori, Savonlinna ja Tampere.

Arvoasteet

Japanin Kendoliitto myöntää omat arvonsa iaidossa, jotka nykyään ovat 1.-8.dan sekä opetuslisenssit renshi, kyoshi ja hanshi. Alimmissa danarvoissa (1.-3.dan) arvostelu-perusteena on pelkästään seiteigatat, mutta ylemmissä on osattava myös koryu tyyliä.
Nykyään arvot 1.-7.dan voidaan suorittaa Euroopan Kendoliiton järjestämissä tilaisuuksissa, useimmiten EM-kilpailujen yhteydessä. Alempia dan arvoja (yleensä 1.-4.dan) voidaan lisäksi suorittaa kansallisissa graduoinneissa
Suomen Kendoliitolla on käytössä myös kyuarvot 6.-1.kyu.

Tyylin sisältö, ZNKR iaido seiteigata

Seiza no bu1. Mae
 2. Ushiro
 3. Ukenagashi
  
Iai hiza no bu4. Tsuka-ate
  
Tachi iai no bu5. Kesagiri
 6. Morotezuki
 7. Sanpogiri
 8. Ganmenate
 9. Soetezuki
 10. Shihogiri
 11. Soogiri
 12. Nukiuchi