MUGAI RYU

Historia

Tyylin perustaja oli Tsuji Mugai Gettan Sukemochi (1650-1729). Hän lähti 13-vuotiaana Kiotoon opiskelemaan Yamaguchi ryu kenjutsua opettajanaan Yamaguchi Bokushinsei. Edoon (nyk. Tokio) hän meni 26-vuotiaana v. 1676 avatakseen oman dojonsa. Hän sai henkistä opetusta Kyukon temppelissä pappi Sekitan Zenshiltä, joka opasti häntä zen-meditaatiossa ja kiinalaisessa filosofiassa. Hän saavutti 45-vuotiaana (1694) valaistumisen ja antoi tyylilleen nimen Mugai ryu. Hänellä oli yli 1100 oppilasta mukaan lukien 32 feodaaliherraa (mm. Ogasawara Sadanokami Nagashige, Sakai Kageyu Tadaaki ja Tosan provinssin herra Yamanouchi Toyomasa). Tsuji Gettan kuoli 79-vuotiaana v. 1727. Hänen perustamansa tyyli on jatkunut katkeamattomana nykypäivään asti toisesta soke'sta, Tsujikimata Sukehidesta lähtien.
Mugai ryun 11. soke, Nakagawa Shiriu Shinichi oli viimeinen ko. tittelin haltija. Hän ei nimennyt itselleen seuraajaa, koska tahtoi välttää konflikteja eri Mugai ryu ryhmittymien välillä. Mugai ryu on myöskin, kuten niin moni muukin koulukunta, hajaantunut erillisiin ryhmiin eri liittoihin.
Vuonna 2003 valittiin Nagakawa perheen myötävaikutuksella 12. soke, NAKATANI Yoshitaro. Hän toimii Nippon Iaido Renmein sisäpuolella olevan Mugai ryhmittymän päämiehenä.

Historia Suomessa

Kesällä 1997 Hontai Yoshin ryu'n järjestämässä tyylinsä "Arctic Meeting" tapahtuman (leiri+kilpailu+näytös) yhteydessä oli myös Mugai ryu iaidoleiri. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun Mugai ryu'ta opetettiin Suomessa. Opettajana toimi eräs leirin Hontai Yoshin ryu opettajista, Kimimaro Sato-sensei (Hontai Yoshin ryu menkyokaiden jujutsu 8. dan, iaido kyoshi 8. dan, Mugai ryu menkyo). Hän opetti tällöin Nippon Iaido Renmein mukaista Mugai ryu'ta käyden läpi 8 ns. renshuu kataa ja 20 varsinaista kataa. Sato-sensei oli viimeisen soken, Nakagawa Shiryun oppilas.
Sato-sensei on vieraillut toistamiseen Suomessa Hontai Yoshin ryuta ja Mugai ryuta opettamassa kesällä 2001.
Kesällä 1998 Takada-sensei (iaido hanshi 8. dan, Muso Shinden ryu menkyokaiden 8. dan, Mugairyu menkyokaiden) aloitti tyylin opettamisen valikoidulle joukolle (min. vaatimuksina oli DNIR iaido 3. dan ja MSR ryugi arvo). Suomessa tätä linjaa ovat harjoitelleet seuraavat henkilöt: Jukka Helminen, Arto Lauerma, Pasi Hellsten, Kristoffer Sandelin ja Leena Mäkinen.
Takada-sensei ei tällä hetkellä opeta Suomessa käydessään Mugai ryuta (nykään hänellä vaatimuksena NIK iaido 6. dan + MSR ryugi 3. dan).
Sato-sensei kuoli 26.2.2007 ja hänen Suomessa ohjaamansa linjan harjoittelu loppui muutama vuosi sen jälkeen. Tyyliä olivat harjoitelleet mm. Kauko Uusoksa ja Kai Koskinen.

Arvoasteet

Kullakin liitolla on omat dan-arvot ja opetuslisenssit Iaidon puolelle. Mugai ryu'ssa itsessään on ollut originaalisti vain kaksi "kääröä" eli menkyo ja kaiden (menkyokaiden). Nippon Iaido Renmein sisällä ne ovat vielä käytössä siten, että menkyo'n voi saada liiton 6. danin jälkeen ja kaiden'in hanshin jälkeen. Nippon Iaido Renmein sisällä toimii Mugaikai, eli Mugai ryu'n "perinneyhdistys". Ko. yhdistys myöntää nämä traditionaaliset arvot nykyään, kun sokea ei ole. Tyylin virallinen nimi täällä on Mugai Shinden Mugai ryu iaiheiho.
Takada-sensei on puolestaan luonut oman organisaationsa (Yushingi Juku Takada Dojo) sisälle dan-arvoasteikon tyyliin. Tyyli kulkee Yushingi Jukun sisällä nimellä Hyoho Mugai ryu iai. Linja on sivulinja (betsuden) eli irrallaan päälinjasta. Takada-sensein opettaja tyylissä oli 11. soke, Nakagawa Shiryu, joka vieraillessaan Tokiossa yöpyi aina Matsuo Kenpun majoituslaitoksessa. Täällä Takada-sensei sai häneltä opetusta tyylissä.

Sisältö

Iai katasarjat:

Seiza no buGoyo5 kataa
 Goka5 kataa
Tachiwaza no buGoo5 kataa
 Hashirigakari5 kataa
("okuden")Naiden3 kataa
kumigatakatana5 kataa
kumigatawakizashi5 kataa

Näiden lisäksi Nippon Iaido Renmeissa harjoitellaan ns. renshuu katoja (harjoituskata) 4 kpl seiza ja 4 kpl tachiwaza. Naiden ja kumigata harjoitellaan vasta 6. dan jälkeen.