MUSO JIKIDEN EISHIN RYU

HISTORIA

Tyylin perustajana pidetään samuraita nimeltä Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu 1500-1600 -luvun taitteessa. Tradition 7. soke oli samurai nimeltä Hasegawa Chikara no Suke Eishin (Hidenobu). Hän uudisti tyylisuunnan ja väitetään että hänestä olisi lähtöisin tapa käyttää katanaa tachin asemesta harjoittelussa. 12. soken jälkeen tyylisuunta jakaantui kahtia, toisesta tullen myöhemmin Muso Shinden ryu ja toisesta Muso Jikiden Eishin ryu tällä vuosisadalla. 1900-luvun alussa 17. soke Oe Masamichi Shikei muotoili tyylin sellaiseksi kuin se tänään tunnetaan ja antoi sille nykyisen nimen.
Hän yhdisti Tosa iaina tunnetut kolme tyyliä yhdeksi liittäen Omori ryun kiinteästi traditioon mukaan. Tämän työn hän teki Taisho-kauden alussa (1912-26). Hän nimesi lajin sen seitsemännen perustajan mukaan Muso Jikiden Eishin ryuksi (Taisho 8) käyttäen samoja kanjimerkkejä kuin tämä oli käyttänyt (Muso = "vertaansa vailla", Jikiden = "suoraan opittu", Eishin on erisnimi - ei voi kääntää). Samalla hän pudotti suuren joukon katoja pois, periaatteella "nykyajan ihmisellä ei ole aikaa harjoitella satoja katoja" kuten samurait tekivät. Tosin hän sitten samalla loi muutaman katan lisää korjatakseen joitakin puutteita, joita tyyliin jäi. Tyylisuunta tuli sisältämään aloitustasona Omori ryun nimellä Seiza no bu. Tähän hän valitsi 11 kataa ja antoi niille uudet nimet. Seuraavana tasona oli Hasegawa Eishin ryu nimellä Tate hiza no bu, sisältäen 10 kataa. Kolmannen tason hän loi Shinmei Muso ryun katoista ja nimesi sen Oku iaiksi.
Tämä kyseinen taso sisältää kaksi sarjaa: iwaza (8 kataa) ja tachiwaza (13 kataa), sekä hänen itsensä kehittämän Bangai no bu sarjan (3 kataa). Osan Oku iai katojen nimistä Oe muutti uusiksi.
Näiden lisäksi tulivat vielä paritekniikat, joita on neljä sarjaa. Näistä ensimmäinen, seitsemän katan sarja, on Oe-sensein oma luomus.
Kono Hyakuren 20. soke, toi tyylin Shikokun saarelta mukanaan Osakaan ja sieltä tyyli on levinnyt ympäri koko Japanin. Oe-sensein jälkeen tyyli on kuitenkin hajaantunut useampaan eri ryhmittymään ja liittoon.
Koryu.com sanoo seuraavasti tyylin päämiehen asemasta tällä hetkellä: "There are several lines of transmission, the senior representatives of which claim to be the headmaster or the most senior authority. It is difficult, if not impossible to determine which of these are valid claims".

SUOMI

Suomessa harjoitellaan eri Eishin ryu haaroja. Yksi niistä on sidoksissa Zen Nippon Iaido Renmein sekä Muso Jikiden Eishin ryu Seitokain (Eishin ryun perinnejärjestö) opettajiin. Suomeen tyyli on rantautunut kesällä 1995 ja sen pääopettajana toimii täällä japanilainen karateopettaja Yuji Matsuoi (MJER iaiheiho renshi 7. dan, iaido 5. dan) sekä päävastaavana Japanissa Mutsuyoshi Ishigaki-sensei hanshi 10. dan (käynyt Suomessa 1997).
Suomeen on perustettu tyylisuuntayhdistys, Suomen Muso Jikiden Eishin ryu Yhdistys ry edistämään tyylisuunnan harjoittelua. Se on puhtaasti Seitokai-harjoittelijoiden yhdistys. Yhdistys oli Suomen Iaidoliitto ry:n jäsen 1997-2005.
Tämän yhdistyksen sisällä Eishin ryuta ei voi harjoitella eikä graduoida, jollei ole myös Seitokain jäsen Japanissa. Kaikkien harjoittelijoiden tulee liittyä Yhdistyksen jäseneksi peruskurssin jälkeen.
Toinen linja Eishin ryuta Suomessa on Zen Nippon Kendo Renmein sisällä oleva haara. Se on rantautunut tänne Englannista v. 1999 ja pääasiallisesti sitä harjoitellaan Helsingissä Ki-Ken-Tai-Icchi seurassa - opettajina mm. Sakari Myllymäki iaido 3. dan ja Tuula Kiviluoto iaido 4. dan. Opettajana oli Englannissa opettamassa vieraillut, mutta Japanissa asunut, edesmennyt Matsuo Haruna-sensei (kuoli 14.9.2002), iaido hanshi 8. dan. Nykyään Euroopassa opetuksesta vastaa pääasiassa Peter West -sensei (iaido renshi 7. dan, jodo 4. dan, kendo 1. dan). Tämän linjan pääopettaja Japanissa Matsuo-sensein poismenon jälkeen on Masakazu Oshita-sensei (iaido kyoshi 8. dan).
Peter West -sensei vierailee vuosittain Suomessa opettamassa MJER:ta ja ZNKR iaidoa.
Kolmanneksi Suomessa on ryhmä henkilöitä, jotka harjoittelevat Roshukai-yhdistyksen Eishin ryuta. Japanissa sen pääopettajana toimi edesmennyt Norikazu Iwata -sensei (iaido hanshi 8. dan, MJER menkyokaiden). Roshukai yrittää säilyttää Oe-sensein tekniikat mahdollisimman muuttumattomina. Roshukain sisällä ei käytetä danarvoja, vaan vanhoja perinteisiä Eishin ryu arvoja.

Muutama linjaus:

  1. Perustaja: Hayashizaki Jinsuke Shigenobu: Muso Hayashizaki-ryu
  2. Tamiya Heibei Shigemasa (Tamiya-ryu)
  3. Nagano Muraku Nyudo Kinrosai (Muraku Ryu)
  4. Momo Gunbei Mitsushige
  5. Arikawa Shozaemon Munetsugu
  6. Banno Danemon no Jo Nobusada
  7. Hasegawa Chikaranosuke Eishin
  8. Arai Seitetsu Kiyonobu
  9. Hayashi Rokudayu Morimasa
  10. Hayashi Yasudayu Seisho
  11. Oguro Motoemon Kiyokatsu

Tanimura-ha

12. Hayashi Masu (Masa) no Jo Masanari (Seishi)
13. Yoda (Manzai, Manzo, Sansho) Yorikatsu
14. Hayashi Yadayu (Seiki) Masayori (Masataka)
15. Tanimura Kame no Jo Yorikatsu (Sugio)
16. Goto Magobei Masasuke (Seiryo)
17. Oe Masamichi (Shikei)

Yamauchi-ha Hokiyama-ha Masaoka-ha
18. Yamauchi Toyotake 18. Hokiyama Namio 18. Masaoka Kazumi
19. Kono Kanemitsu 19. Fukui Harumasa Tekkotsu19. Narise Sakahiro
20. Onoe Masamitsu 20. Kono Minoru Hyakuren 20. Miura Takeyuki Hirefusa
21. Sekiguchi Takaaki (Komei)21. Fukui Torao 21. Shimabukuro Masayuki Hidenobu
  22. Ikeda Takeshi Seiko  
  23. Fukui Masato  

Opettajalinja Suomen Kendoliiton sisällä harjoiteltavaan MJER:hun:
Oe Masamichi Shikei → Yamamoto Harusuke, hanshi 9. dan (1894-1971) (Harusuke-ha) → Yamashibu Yoshikazu (1922-1993) → Matsuo Haruna hanshi 8. dan (1926-2002) → Oshita sekä Peter West.

Alkuperäisintä MJER:ta Kochissa opettava linja: 17. Oe Masamichi → 18. Hokiyama Namio → 19. Fukui Harumasa → 20. Takeshima Toshio → 21. Muranaga Hidekami. Nykyään tämä linja ei ota enää vastaan länsimaalaisia eikä myöskään Japanista ulos muuttaneita japanilaisia oppilaiksi.

Roshukai opettajalinja: Oe Masamichi Shikei → Yamamoto Takuji ja Mori Shigeki → Iwata Norikazu.

TYYLIN SISÄLTÖ (Seitokai / Zen Nippon Iaido Renmei, Hokiyama-ha)

Seiza no bu11 kataa
Batto ho kihon no kata7 kataa
Batto ho oku no kata4 kataa
Tate hiza no bu10 kataa
Tachi uchi no kurai7 kataa
Oku iai iwaza8 kataa
Oku iai tachiwaza13 kataa
Oku iai bangai no kata4 kataa
Tsume ai no kurai11 kataa
Daisho tsume8 kataa

TYYLIN SISÄLTÖ (Kendoliitto, useampi eri linja)

Seiza no bu11 kataa
Tate hiza no bu10 kataa
Tachi uchi no kurai10 kataa
Oku iai iwaza8 kataa
Oku iai tachiwaza13 kataa
Bangai no bu4 kataa
Tsume ai no kurai11 kataa
Daisho tsume8 kataa

TYYLIN SISÄLTÖ (Roshukai)

Seiza no bu11 kataa
Tate hiza no bu10 kataa
Oku iai iwaza8 kataa
Oku iai tachiwaza13 kataa
Bangai no bu3 kataa
Tachi uchi no kata7 kataa
Tachi uchi no kurai10 kataa (Hasegawa ryu koden tachi uchi no kurai)
Tsume ai no kurai11 kataa
Daisho tsume8 kataa