HOKI RYU IAIJUTSU

Hoki ryu on yksi vanhimmista koryu tyyleistä. Tradition perustaja oli KATAYAMA HOKI-NO-KAMI FUJIWARA HISAYASU (1576-1650), joka eli varhaisella Tokugawa kaudella. Hän oli myös Hayashizaki Minamoto no Shigenobun suora oppilas.
Eräs hänen tunnetuimpia oppilaitaan (v:sta 1610) oli Toyotomi Hidetsugu (Toyotomo Hideyoshin poika), jonka kautta tyyli oli saanut keisarillisen tunnustuksen (jugoige Hoki no Kami -nimisen hoviarvon).
Katayama Hoki antoi tyylilleen nimen Ikkan ryu vietettyään Kioton lähellä Atagon temppelissä v. 1596 seitsemän päivää ja seitsemän yötä. Hän sai viimeisenä yönä jumallisen näyn, johon perustuen antoi nimen tyylilleen.
Myöhemmin hänen tyylinsä on tunnettu nimillä Katayama Hoki ryu, Batto Hoki ryu, Katayama ryu, Kan ryu jne. Nykyään sitä kutsutaan nimellä Hoki ryu.
Vuonna 1776 Katayaman jälkeläinen KATAYAMA TOSHISUKE opetti Hoki ryun HOSHINO KAKUEMON'ille. Hoshino opetteli tradition ja vei sen mukanaan kotilääniinsä HIGO'on (nyk. Kumamoto-prefektuuri). Nykyinen päämies, 12. soke on HOSHINO NOBUTOSHI JITSUAKI, Kakuemonin jälkeläinen.
Nykyisin tyyli on monien muiden tyylien tavoin jakaantunut useampaan eri linjaan.
Alunperin tyyli oli ns sogobujutsu sisältäen mm kenjutsu, iaijutsu, bojutsu, jojutsu ja jujutsu tekniikoita. Ja tämän batto-jutsu osuus sisälsi yli 100 kataa, mutta nykyisin on jäljellä n. 30. Nämä on jaettu kolmeen sarjaan, Omote (6 kataa), Chudan (9 kataa) ja okuden. Kumigataa traditio ei sisällä suurimmassa osassa linjoja.
Tyylisuunnalla on ollut myös oma vaikutuksensa muutamien iaido-organisaatioiden omiin miekkasarjoihin, mm. Zen Nippon Kendo Renmein iaidoseiteigata sarjan 5. ja 9. kata ovat Hoki ryusta lähtöisin. Ja Zen Nippon Iaido Renmein toho sarjan 5. kata on Hoki ryu kata, kuten myös sama kata on ollut esikuvana Dai Nippon Iaido Renmein toho sarjan kuudennelle katalle.

ONO-HA HOKI RYU IAI

Kun Hoshino Kuemon oli soke, hänellä oli oppilas nimeltään Ono Kumao. Ono Kumao sai menkyokaiden arvon opettajaltaan. Mutta syystä tai toisesta Ono Kumaon tie erkani myöhemmin omille linjoille ja tästä sai alkunsa lopulta Ono-ha Hoki ryu. Ono Kumaolla ei ollut varsinaista omaa dojoa, vaan hän kiersi opettamassa eri dojoilla tai liikuntahalleissa. Ammatiltaan hän oli Kioton yliopistossa toimistopäällikkö. Käydessään Tokiossa hän majoittui Matsuo Kenpun majoituspaikkaan ja täällä Takada-sensei oppi Hoki ryun. Myöhemmin Takada-sensei sai menkyokaiden arvon traditiosta.
Nykyisin Takada-sensei on 2. soke (dai nidai soke) traditiossa. Hän on luonut oman organisaationsa, Yushingi Jukun, puitteissa arvosysteemin (dan-arvot) tyyliin. Traditiossa ei pidetä varsinaisia graduointitilaisuuksia, vaan Takada-sensei myöntää arvot harkintansa mukaan. Ono-ha Hoki ryu sisältää Omote- ja Chudan-sarjat.
Takada-sensei aloitti Suomessa ja Ruotsissa tyylin opettamisen kesällä 1998 valikoidulle joukolle (minimi DNIR 3. dan+ MSR ryugi arvo).
Nykyään Takada-sensei ei opeta Hoki ryuta Skandinaviassa. Hän pitää siinä minimiarvona NIK iaido 6. dan arvoa ja lisäksi tulee olla MSR ryugi 3. dan aste. Sen jälkeen hän harkitsee opettamista.

Suomessa hän on opettanut tyyliä seuraaville henkilöille: Jukka Helminen, Arto Lauerma, Pasi Hellsten, Kristoffer Sandelin ja Leena Mäkinen.