Savonlinnan Aikidoseura Masurawo

Suio-ryu iai kenpo

Suio-ryu iai kenpo on 400-vuotias japanilainen koryu bujutsu -koulukunta. Suomeen tyyli saapui vuonna 2005 ja vuonna 2013 koulukunnan 15. soke (päämies) Katsuse Yoshimitsu Kagehiro perusti Suomen shibun (virallinen haara), johon Masurawokin kuuluu. Vuonna 2015 soke antoi Savonlinnan harjoitusryhmälle nimeksi "hekiko".

Suio-ryu iai kenpoa voi harjoitella pelkkänä iai'na tai kokonaisuutena, johon kuuluvat mm.

Harjoittelu

Suio-ryussa ei järjestetä alkeiskursseja, koska moderneista budolajeista poiketen kyse ei ole massalajista, vaan mukaan halutaan henkilöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan harjoitteluun. Ajatusmalli on, että oppilaan ei kannata tulla salille tuhlaamaan sekä omaa että opettajan aikaa.

Harjoittelu aloitetaan iai- eli miekanvetotekniikoilla. Kun sekä opettaja että harjoittelija katsovat, että harjoittelija on valmis liittymään koulukuntaan ja hyväksymään sen säännöt, avautuu mahdollisuus harjoitella muitakin tyylisuunnan osa-alueita.

Lisätietoja harjoittelusta ja aloittamisesta Usein kysytyistä kysymyksistä.

Historiaa

Mima Yoichizaemon Kagenobu (1577-1665) perusti tyylin vuonna 1615. Yoichizaemon oli nuorena harjoitellut kenjutsua Tsukahara Bokudenin perustamassa koulussa sekä yamabushien jojutsua (Kongo Jo joho). 18-vuotiaana hän koki elämäänsä suuresti vaikuttaneen ystävällismielisen kaksintaistelun, jossa hän hävisi yamabushille nimeltä Sakurai Gorosaemon Naomitsu. Naomitsu käytti Yoichizaemonin kenjutsutekniikkaa vastaan iaitekniikkaa, jonka oli oppinut Hayashizaki Jinsuke Shigenobulta (1559-1604). Tämän taistelun jälkeen Naomitsu jäi kolmeksi kuukaudeksi opettamaan Yoichizaemonille Hayashizaki ryuta, mutta vasta 20 vuoden kuluttua syntyi oma koulukunta.

Yoichizaemon oli meditoimassa eräässä temppelissä (temppeli tuhoutui 1700-luvulla maanvyöryssä), kun hän sai vision lokeista: miten lokit lentävät (liitävät) meren yllä ilman tietoisesti tehtyä työtä, ilman tietoista ajatusta. Hän ryntäsi ulos bokuton kanssa ja tajusi voivansa käyttää myös sitä ilman tietoista ajatusta – kuten lokkien leijailu meren yllä. Tämän periaatteen mukaisesti hän loi 64 tekniikkaa, jotka käsittivät 28 taivaan aluetta ja niiden ympärillä 36 lintua. Valaistumisensa jälkeen hän myös piirsi mandalan, jota on sittemmin käytetty apuna meditoinnissa. Tyylin sisällöksi tulivat iai, kenpo (kenjutsu), naginata, kogusoku (jujutsutyyppistä tekniikkaa) ja jojutsu.

Suio-ryun kahdeksannen soken (Yoshino Yaichiro Sadatoshi) oppilas ja tyylin yhdeksäs soke Fukuhara Shinzaemon Kagenori opiskeli myös Masaki ryu manrikikusaria Yoshida Shigesaemon Sadatoshin, Masaki ryun perustajan Masaki Taro Dayu Toshimitsun oppilaan, johdolla.

Shinzaemon lisäsi manrikikusariin kaman ja loi aseelle 18 kataa. Tällöin koulun viralliseksi nimeksi tuli Masaki ryu Fukuhara-ha Kusarigamajutsu.

Lähteet:

Lisätietoja